Ancorele carierei

Ancorele carierei

Un management eficient al carierei începe cu o bună cunoaştere de sine.

  • Care sunt lucrurile pe care le ei în calcul de fiecare data când te gândeşti ce profesie sau loc de muncă să îţi alegi ?
  • Care sunt valorile personale legate de munca la care ţi le-ai format prin cunoştinţele adunate despre ceea ce presupune o anumită profesie sau un anumit loc de muncă ?

 Aşadar, care sunt „ancorele” care definesc viitoarea ta dezvoltarea  în carieră? 

Identitatea profesională se formează în jurul unor valori de carieră, care au fost denumite de Ed Schein „ancore ale carierei”.

Aceste ancore influenţează direcţiile de formare profesională ale unei persoane, ghidează deciziile de carieră şi determină satisfacţia la locul de muncă.

Ele sunt relevante pentru a identifica unde şi cum aleg tinerii/adulţii să lucreze, iar nepotrivirea dintre aceste ancore de carieră şi cerinţele  locului de muncă poate duce la creşterea nivelului de stres ocupaţional, insatisfacţie profesională precum şi eficienţă redusă în muncă.

Prin evaluarea ancorelor de carieră, tinerii/adulţii pot înţelege mai bine factorii ce pot influenţa luarea unor decizii de carieră, precum şi aspectele profesionale ce le pot oferi satisfacţie şi mulţumire. Ancorele profesionale sunt importante în alegerea locului şi tipului muncii pe care o vom efectua. Influenţa lor asupra carierei merge de la deciziile pe care le vom lua  în carieră până la performanţa pe care o vom avea într-un anumit job. Putem să ne dorim şi să acceptam un anumit post chiar dacă are diferite inconveniente (e plasat la mare distanţă de casă, e remunerat mai modest pentru început), dacă este ancorat în valorile de cariera importante pentru noi.

Pe de alta parte, o persoana poate chiar refuza un post , pentru ca acesta ar interfera negativ cu o ancoră care este importantă pentru ea (de pildă, păstrarea unui anumit stil de viaţă).
Dacă ancorele nu se suprapun mediului de muncă, nu vom fi mulţumiţi, nu vom avea un randament prea bun, şi nu ne vom simţi la locul nostru.

Au fost descrise 8 ancore considerate importante pentru carieră, care sunt prezentate în tabelul de mai jos. Utilizaţi aceasta scală pentru a evalua care sunt ancorele de carieră relevante pentru dvs:

Notaţi pe o scală de la 1 la 7 cât de important este pentru dumneavoastră fiecare dintre aspectele de mai jos

(importanță redusă – 1; importanță ridicată – 7).

Ancore  ale cariereiDescriereEvaluare
Autonomie / IndependențăÎmi doresc situaţii de muncă care oferă foarte multa independenţă în urmarea intereselor de carieră.
Creativitate antreprenorialăÎmi doresc să pot crea sau dezvolta noi produse și servicii
Competențe generale de managementVreau un loc de muncă în care să îmi dezvolt abilitățile de abordare și rezolvare a problemelor, pentru a putea avansa pe post
Siguranța locului de muncăPrefer stabilitatea și securitatea pe termen lung a locului de muncă și aș vrea un job pe care să îl păstrez cât mai mult
Stilul de viațăDoresc să integrez în mod flexibil nevoile mele personale cu dezvoltarea vieții de familie și dezvoltarea profesională
Provocare intelectualăLa viitorul meu loc de muncă doresc să fiu pus în situații dificile, să rezolv probleme complexe și să fiu mai competent profesional decât ceilalți
Dedicare în oferirea de serviciiDoresc să-mi utilizez abilitățile profesionale și de comunicare interpersonală pentru a-i ajuta pe ceilalți
Competențe tehniceMă interesează aspecte tehnice ale muncii și vreau să îmi dezvolt aceste abilități specifice prin intermediul viitoarei ocupații

Stabileşte mai întâi care sunt valorile importante pentru tine.
Apoi gândeşte-te la profesia pe care o vei avea, la ceea ce îţi doreşti şi încercă să stabileşti dacă ancorele care o definesc sunt similare cu ancorele de cariera relevante pentru tine.


Ţine minte acest exerciţiu pentru că această comparaţie este utilă de fiecare dată când vei fi pus în faţa unei decizii de cariera, sau atunci când vei dori să realizezi un plan de dezvoltare personală.