Curriculum Vitae

Cum ne realizăm CV-ul (Curriculum Vitae)

 

CV-ul (Curriculum Vitae) este un instrument necesar în căutarea unui loc de muncă, iar realizarea acestuia nu este atât de simplă pe cât pare.

CV-ul este autobiografia noastră în care ne prezentăm studiile, experiențele de muncă (prezente și anterioare), abilitățile noastre (fie ele de comunicare, fie în domeniul digital, fie de limbi străine), aptitudinile noastre (organizatorice, sociale, tehnice, artistice), etc.

CV-ul este un mod de auto-prezentare în scris, în care calitățile personale și profesionale sunt expuse într-o manieră atractivă. Este necesar ca acest document să fie bine conceput astfel încât să putem obține un loc de muncă, iar tot prin intermediul acestuia, majoritatea angajaților își formează prima impresie despre noi.

CV-ul este un instrument important, deoarece acesta poate convinge angajatorul că suntem candidatul potrivit pentru job-ul pe care îl are disponibil, în cazul în care este bine realizat și candidatul îndeplinește cerințele postului. Cu ajutorul lui, putem să obținem mult mai ușor interviuri de angajare, iar pe angajați îi ajută să găsească mai ușor candidații pentru postul oferit.

Prezentarea ta în CV va reflecta personalitatea ta. Poţi avea toate calităţile necesare pentru job-ul respectiv, dar dacă nu te vei prezenta în CV aşa cum trebuie, nu vei avea oportunitatea de a fi invitat la interviu!

Asigură-te ca CV-ul tău este destul de clar. Câteodată CV-uri sunt catalogate ca fiind prea stufoase (prea detaliate). Pune accentul informațiile relevante pentru postul pe care îl vizezi (experiențe profesionale, activități de voluntariat, formari profesionale în domeniul postului, etc.), restul informațiilor vor fi prezentate succint (locuri de muncă anterioare, cursuri, calificări care nu au legătură cu postul vizat).

Evită să detaliezi, să îngroşi ori să subliniezi secţiuni ca: Nume, Adresă, Statut, Naţionalitate, Nr. de telefon. Sunt lucruri evidente. Subliniază în schimb experiența profesională, competențele și formările în domeniul postului.

Nu îţi scrie CV-ul pe ambele părţi ale unei coli de hârtie – vizibilitatea contează aşa că mai bine foloseşte 2 coli de hârtie în loc să îngrămădeşti toate informaţiile pe o singură coală.

Nu trimite niciodată CV-ul cu o fotografie decât dacă aceasta ţi se cere, altfel angajatorii vor crede că vrei să-ţi pui în valoare aspectul fizic şi mai puţin abilităţile personale.

Întotdeauna scrie data naşterii mai degrabă decât să-ţi scrii vârsta. Dacă vârsta este un detaliu important pentru slujba respectivă lasă-i pe angajatori să afle vârsta din CV-ul tău.

Nu-ţi trece în CV niciodată salariul actual / anterior ori pretenţiile salariale, fii însă pregătit să îţi negociezi salariul.

Atenție ce scrii la rubrica ” funcția / postul ocupat”!

Descrie-ţi poziţiile anterioare în ordine cronologică descrescătoare.

Începe prezentarea posturilor ocupate în sens invers: pe primul loc va fi ultima ta experiență profesională (ultimul loc de muncă sau actualul loc de muncă, dacă încă mai ești angajat), iar pe ultimul loc vei plasa primul tău loc de muncă.

Atenție cum prezinți posturile ocupate.Titulaturile job-urilor anterioare pot indica eşecul chiar dacă ţi-ai îndeplinit cu succes atribuţiile în fiecare dintre ele.

De exemplu: Prima slujbă – asistent supervizor.

A doua slujbă – supervizor.

A treia slujbă – asistent supervizor

Deşi tu vei încerca să le explici motivele pentru care ai trecut de pe postul de supervizor pe cel de asistent supervizor angajatorul, va crede că deşi ai fost promovat nu ai făcut faţă responsabilităţilor.

De asemenea, anumite titulaturi de joburi pot însemna ceva într-o companie şi altceva într-o altă, astfel nu ezita în a schimba vechile titulaturi dacă eşti convins ca acestea vor crea impresii greșite noilor angajați, eventual poţi explica în cadrul interviului schimbările care au intervenit pe parcurs în cariera ta.

– Nu scrie toate activitățile ori cursurile care nu au legătură cu poziţia aplicată.

Prea multă experiență sau prea puțină?

Dacă ai experiență relevantă în raport cu cerinţele angajatorului, fii clar şi concis, dacă nu, nu te ascunde în spatele unor cuvinte care sună bine, dar care nu au relevanţă pentru angajator, precum: „deschis”, „implicat”, „mă descurc în a….” vei fi întrebat „cât de deschis eşti?”, „cum te-ai implicat?”, „cum te-ai descurcat cu problemele clienţilor?” dacă le-ai rezolvat „cum ai făcut acest lucru?”, „ce abilități sunt necesare în rezolvarea lor?”

Ai avut prea multe job-uri? A-ţi schimba angajatorii din 3 în 3 luni sau din 5 în 5 luni nu-ţi va afecta neapărat viitorul profesional.

Chiar dacă ai schimbat mai mulţi angajatori în mod regulat nu vei fi criticat ca un „strângător de joburi” doar dacă se dovedeşte că nu există nici o logică între mişcările pe care le-ai făcut în cariera ta. În acest caz vei fi catalogat de angajatori ca fiind nesigur, dezorientat, indecis, ca şi cum te-ai învârti într-un cerc din care nu mai ştii să ieşi. O astfel de critică ar fi desigur nedreaptă. Dar nu toţi sunt norocoşi să aleagă profesia potrivită după terminarea şcolii – alţii merg în direcţii destul de variate, cu mai puţine responsabilităţi.

Strângătorul de job-uri” este identificat în momentul în care joburile pe care le-a avut demonstrează că nu există nici o legătură între ele. Dacă te numeri printre aceştia nu dispera, pur şi simplu nu ai găsit modalitatea prin care să-ţi valorifici abilităţile şi potenţialul tău latent. Din punct de vedere practic nu ai prea multe posibilităţi de a explica în CV de ce nu ai găsit această cale, astfel că într-un fel sau altul vei fi nevoit să explici angajatorului unde ai lucrat, ce ai făcut şi când ai făcut.

Ai grijă când le vei explica angajatorilor motivele pentru care ai părăsit job-urile anterioare. Dacă vei fi nevoit să o faci în timpul aplicaţiei, asigură-te că motivele pentru care ai plecat de la un anumit angajator nu-ţi vor afecta aplicaţia. Evită să menţionezi motive cum ar fi: conflicte de personalitate ori alte motive negative și mai ales evită să-i bârfești pe foștii angajatori! Actualul angajator se poate gândi ca la fel vei face și atunci când vei pleca de la el.

Prea tânăr pentru jobul respectiv?

Fiind considerat prea tânăr este la fel de anacronic ca fiind considerat depăşit de vârstă. Este lipsit de sens: ori eşti suficient de competent să desfăşori o anumită activitate ori nu eşti.
Lipsa cunoştinţelor sau a abilităţilor pot cataloga aplicanţii tineri ca fiind incompetenţi dar nu şi din perspectiva vârstei.

Anumite joburi într-adevăr cer un anumit nivel al maturităţii. Oricum, problemele pot apărea datorită faptului că anumiţi angajatori, datorită prejudecăţilor şi ideilor preconcepute nu cred că maturitatea poate exista şi la o persoană tânără. În timpul unui interviu, un tânăr aplicant poate şterge aceste prejudecăţi şi chiar schimba percepţia persoanei respective, dar nu va putea schimba din nefericire şi rezultatul interviului.

Odată ce ai intrat într-o organizaţie care caută promovarea este mai uşor de schimbat percepţiile celorlalţi vis-á-vis de capacităţile unui tânăr – obţinerea de rezultate fiind cea mai bună dovadă în acest sens.

Dacă îţi lipseşte maturitatea / abilităţile necesare pentru un anumit job atunci toate acestea vor reieşi din scrisoarea ta de intenţie şi din CV-ul tău. Însă dacă posezi maturitatea şi abilităţile necesare unui anumit post atunci nu-ţi rămâne decât să le scoţi în evidenţă în CV-ul tău cât mai bine. Asta nu înseamnă că trebuie să te referi la vârsta ta ci să ai încredere în posibilităţile tale şi să proiectezi o imagine de sine cât mai pozitivă şi încrezătoare. Această problemă a tinerilor aplicanţi apare doar atunci când persoana care aplică este lipsită de motivaţie şi îi lipseşte convingerea că este o persoană matură, gata să-şi asume responsabilităţi.

CV-uri goale, neconvingătoare

Un astfel de CV este cel care nu spune nimic cititorului – sau cel puţin nu spune prea multe şi ar putea încuraja, teoretic, cititorul să te cheme la un interviu. Teoretic, pentru că practic, atunci când apare un job bun sunt zeci, poate sute de aplicanți, iar dacă angajatorul sau recrutorul nu are timp să-i cheme pe toți la interviu, sunt șanse foarte mari să nu treci de prima selecție.

Un CV convingător ar trebui să lanseze următorul mesaj: „Uită-te pe mine, merit să fiu citit!”

Un CV neconvingător ar transmite următorul mesaj „aplic dar sunt conştient de faptul că nu am prea multe şanse – oricum veţi avea ocazia să-mi spuneţi cât de deplorabil sunt”.Trebuie să înţelegi nevoile angajatorilor şi ale companiei respective.

Recrutorul va urmări doar să găsească persoana potrivită pentru jobul respectiv, nu o interesează că tu nu ştii să te vinzi chiar dacă ai multe de oferit.

De reținut

  • Folosește întotdeauna hârtie A4 de bună calitate, albă, de minim 100 g/m2.
  • Scrie şi tipăreşte CV-ul folosind o imprimantă bună.
  • Verifică cu atenție să nu se strecoare greșeli gramaticale sau de tipar, eventual roagă pe cineva să ”arunce un al doilea ochi”. Greșelile gramaticale fac o impresie foarte proastă și riști să nu fii invitat la interviu doar pentru că nu le-ai observat la timp!