Scrisoarea de introducere / Intenție / Prezentare
Din ce în ce mai des obținerea și ocuparea unui loc de munca este condiționată de prezentarea de către candidat a unui CURRICULUM VITAE (C.V.).
Acest instrument este de fapt, o anexă a unei scrisori care este cunoscută sub mai multe denumiri: de prezentare, de introducere sau de intentie. Scrisoare este cea care anunța de fapt existența C.V.-ului.
Această scrisoare este personalizată, deci nu tipizată sau cu o structură standard. Ea prezintă numai acele informații cu caracter mai general despre persoană, informații care sunt în acord direct cu cerințele postului.
Pentru fiecare C.V. pe care dorești să-l trimiți trebuie să ai pregătită o scrisoare de prezentare (sau de intenție).
Deoarece, în mod obișnuit angajatorii sau specialiștii în recrutarea de personal citesc toate scrisorile de prezentare, dar nu si toate C.V.-urile, informațiile din scrisoare trebuie formulate într-un stil direct și personal, cât mai atractiv, pentru a produce o impresie puternică, stimulându-le interesul de a afla mai multe amănunte despre tine în cuprinsul C.V-ului.
De asemenea, un posibil avantaj ar putea fi acela ca o scrisoare de prezentare bine concepută și atrăgătoare, poate să micșoreze adesea atenția angajatorului față de C.V. si acesta să te treacă direct pe lista de interviu.
Chiar dacă nu este standardizata, orice scrisoare de prezentare, indiferent de cine si cum este redactată, trebuie să răspundă, în principal, la 4 întrebări:
- Cum v-am cunoscut ?
Explica motivul expedierii scrisorii, arătând postul sau domeniul vizat și de unde ai aflat despre postul vacant sau despre angajator.
Exemple:
· Referitor la anunțul dvs. din ziarul…..apărut la data de… în care oferiți un post vacant de.
· Va scriu deoarece am aflat de la …ca aveți un post vacant de… - De ce vă scriu ?
Explica de ce ești interesat în mod deosebit de acest angajator și de respectivul post.
Exemple:
· Îmi exprim dorința de a ocupa acest post, deoarece corespunde pregătirii mele de…
· Sunt interesat de acest post deoarece pregătirea mea de….corespunde cerințelor dumneavoastră de….. - Ce pot să vă ofer ?
Menționează una-doua din specializările tale pe care le consideri de maxim interes pentru respectiva organizație, fără a încerca să anticipezi punctul lor de vedere. Dacă ai experiența sau pregătirea de specialitate, menționează acest lucru.
Exemple:
· Calificarea mea în domeniul… si experiența de….pot satisface exigentele….
· Experiența profesionala în acest domeniu, de …..ani și rezultatele pe care le-am avut în acest domeniu, corespund….(se vor sublinia competențele profesionale și calitățile personale care corespund cu cerințele postului). - Ce-ar fi să ne cunoaștem ?
Fă referire la CV-ul anexat scrisorii de prezentare și încheie sugerând o posibilă invitație de participare la interviu. Închiderea finală să nu fie vagă, ci să ceară un răspuns precis din partea angajatorului.
Exemple:
· As fi bucuros să ne putem întâlni, atunci când considerați dv., pentru a vă oferi mai multe amănunte despre….
· Anexez C.V. și sper să ne putem întâlni la un interviu.