Mituri în alegerea carierei

Mituri în alegerea carierei

Majoritatea tinerilor nu sunt destul de bine informați cu privire la alegerea sau planificarea carierei. Lipsa de informații poate face loc presupunerilor greșite, poate limita opțiunile, tinerii putând fi ghidați de niște idei larg răspândite, dar false. Cunoașterea miturilor generale legate de carieră te pot ajuta să nu-ți limitezi opțiunile, să gândești liber, să ei hotărâri avizate.

Să vedem câteva dintre miturile legate de carieră:

  1. Există o singură profesie / ocupație care mi se potrivește. (Adevărat / Fals)
  2. Toată lumea trebuie să aibă succes în cariera chiar dacă aceasta înseamnă să facă lucruri care nu îi interesează. (Adevărat / Fals)
  3. Profesia mea trebuie să fie ideală, să îmi satisfacă toate dorințele și nevoile. (Adevărat / Fals)
  4. Oamenii fie au succes în carieră, fie eșuează total. (Adevărat / Fals)
  5. Nimeni altcineva nu este indecis. (Adevărat / Fals)

Acum să analizăm

  1. Există o singură profesie/ ocupație care mi se potrivește? FALS: Orice individ are diverse abilitați, interese, valori. Nici o carieră nu va exploata întregul potențial, dar bineînțeles că vor exista unele mai potrivite decât altele. Important este să fii convins că ai decis în cunoștință de cauză și că interesele, abilitățile și valorile tale se încadrează în cerințele ocupației alese.
  2. Toată lumea trebuie să aibă succes în cariera chiar dacă aceasta înseamnă să facă lucruri care nu îi interesează. FALS: Este foarte important ca profesia sau ocupația pe care o ai să iți placă, să o faci cu plăcere. In caz contrar să știi că ești aproape de eșec în carieră. Trebuie să analizezi ce înseamnă succes pentru tine: bani, putere, statut, faima. Uneori poți atinge toate aceste repere si totuși să nu fii mulțumit de cariera ta.
  3. Profesia mea trebuie să fie ideală, să îmi satisfacă toate dorințele și nevoile. FALS: Fii  realist! Orice profesie are aspecte pozitive si aspecte negative. Este important sa iți alegi profesia care iți satisface cele mai multe nevoi, interese si contribuie la dezvoltarea aptitudinilor tale.
  4. Oamenii fie au succes în carieră, fie eșuează total. FALS: Învață să îți evaluezi cariera în termeni relativi și nu în termeni de “ totul sau nimic”. De cele mai multe ori, eșecurile sunt cele din care învățam cel mai mult, cele care reprezintă sămânța viitoarelor succese.
  5. Nimeni altcineva nu este indecis. FALS: Majoritatea tinerilor sunt indeciși raportat la ce fel de muncă vor presta. Nu e nimic rău în a fi indecis, atâta timp cât te preocupi sa strângi informațiile da care ai nevoie pentru a alege la timpul potrivit.
  6. Nimeni altcineva nu este indecis.

Surse